S3.gy.digital%2fnimahome%2fuploads%2fasset%2fdata%2f14691%2fblog cover
Πάπλωμα, Κουβερτοπάπλωμα ή κουβέρτα; Επιλέξτε το ιδανικότερο για να κοιμάστε άνετα.

Πώς επιλέγουμε πάπλωμα, κουβερτοπάπλωμα ή κουβέρτα ύπνου;

Ο χειμωνιάτικος καιρός είναι ιδανικός για να χουζουρέψουμε λίγο περισσότερο στο κρεβάτι ή στον καναπέ. Ειδικά όταν τα βράδια είναι πιο κρύα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ζεστό το σώμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, χωρίς όμως να ιδρώνουμε ή να ξυπνάμε από την άβολη θερμοκρασία. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να επιλέξουμε το κατάλληλο πάπλωμα, κουβερτοπάπλωμα ή κουβέρτα.

  

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το ίδιο και ο χώρος που ζει. Για παράδειγμα, κάποιος που δεν κρυώνει εύκολα, το σπίτι του βρίσκεται στη νότια Ελλάδα κι έχει σχετικά καλή μόνωση δεν χρειάζεται ένα πολύ ζεστό σκέπασμα, όπως ενδεχομένως να χρειάζεται κάποιος που κρυώνει πιο εύκολα και το σπίτι του βρίσκεται σε μέρος με πιο ψυχρό κλίμα ή δεν έχει τόσο καλή μόνωση. Οι παράμετροι για να επιλέξει κανείς ένα πάπλωμα, κουβερτοπάπλωμα ή κουβέρτα είναι διαφορετικές για τον καθένα, οπότε είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς να επιλέξουμε το κατάλληλο σκέπασμα για εμάς ώστε να απολαύσουμε τον ύπνο μας τις χειμωνιάτικες νύχτες.

Τι είναι το tog;

Το ιδανικό σκέπασμα είναι εκείνο που θα μας κρατήσει όσο ζεστούς επιθυμούμε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Βέβαια, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εποχή και με το μικρόκλίμα της περιοχής που βρισκόμαστε. Το tog είναι η μονάδα μέτρησης της θερμικής απόδοσης ενός παπλώματος ή μιας κουβέρτας και μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε πιο σωστά το κατάλληλο σκέπασμα για εμάς ή για τα παιδιά μας. Μια κατάταξη των σκεπασμάτων σε tog ανάλογα με την εποχή είναι η εξής:

  • 4,5 tog κατάλληλο για το Καλοκαίρι ή για πολύ ζεστά κλίματα
  • 6 tog κατάλληλο για την Άνοιξη και το Φθινόπωρο όταν δεν κάνει κρύο
  • 9,5 tog κατάλληλο για ελαφρύ Χειμώνα ή για λίγο πιο κρύο Φθινόπωρο και Άνοιξη
  • 10,5 tog κατάλληλο για ήπιους Χειμώνες όπως του ελληνικού κλίματος
  • 11,5 tog κατάλληλο για περισσότερη ζεστασιά τον Χειμώνα
  • 13 tog κατάλληλο για πολύ ψυχρούς Χειμώνες

Σύμφωνα με την παραπάνω κατάταξη, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι για το ελληνικό κλίμα τον Χειμώνα χρειαζόμαστε ένα πάπλωμα ή κουβέρτα θερμικής απόδοσης περίπου από 9,5 έως 11,5 tog.

   

Πάπλωμα, κουβέρτα ή κουβερτοπάπλωμα ποιες είναι οι διαφορές;

Τα παπλώματα αποτελούνται από έναν συνδυασμό υλικών που ράβονται έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν ένα ζεστό σκέπασμα. Το εξωτερικό τους ύφασμα συγκρατεί τη γέμιση η οποία συνήθως είναι από συνθετικά υλικά όπως για παράδειγμα το polyester ή από φυσικά υλικά όπως είναι το μαλλί ή τα πούπουλα. Το υλικό της γέμισης συγκρατεί τον ζεστό αέρα και αποβάλλει τον κρύο και με αυτόν τον τρόπο ζεσταίνει το σώμα μας. Οι κουβέρτες αποτελούνται από μια ενιαία επιφάνεια υφάσματος και έχουν τη δυνατότητα να συγκρατούν τη θερμότητα του ανθρώπινου σώματος χάρη στις μονωτικές ιδιότητες του υλικού από το οποίο έχουν κατασκευαστεί. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν ζεστασιά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα κουβερτοπαπλώματα συνδυάζουν τις ιδιότητες του παπλώματος μαζί με της κουβέρτας η οποία είναι ενσωματωμένη επάνω στο πάπλωμα και συνήθως είναι από sherpa, γούνα ή οικολογική γούνα προσφέροντας πιο μαλακή και ζεστή αίσθηση στον ύπνο.

  

Τα παπλώματα και τα κουβερτοπαπλώματα της χειμερινής συλλογής της NIMA HOME έχουν θερμική απόδοση από 9,5 έως 11,5 tog και οι κουβέρτες έχουν θερμική απόδοση 9,5 tog. Επιλέξτε το σκέπασμά σας για τον Χειμώνα ανάλογα με τις δικές σας προτιμήσεις και ανάγκες για ζεστασιά ώστε να απολαμβάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο, κάθε νύχτα.  

  

Βρείτε το δικό σας πάπλωμα, κουβέρτα ή κουβερτοπάπλωμα στη νέα μας συλλογή.

Πίσω στη Λίστα Άρθρων
Share Facebook articles Twitter